lördag 17 mars 2012

Att bota en depression

En tidning ville veta mina åsikter om vårdepression. Jag svarade att det inte var så vanligt med årstidsdepressioner, att höstdepp i så fall var vanligare och att årstidsbundna depressioner bara verkar finnas i norden. Alltså har det väl med ljuset att göra. Både frånvaron av ljus och sedan den plötsliga närvaron av ljus. Och att människor med benägenhet att bli nedstämda kanske var mer känsliga. Och att just våren kan kännas kravfylld för den som är ledsen. Solen lyser, alla runtomkring verkar glada och nyförälskade. O.s.v.

Sedan kom jag med några enkla råd. Att lättare nedstämdhet går att bota själv genom att se till att få dagsljus och att röra på sig. Att frigöra kroppens egna endorfiner är en bra medicin mot ledsna tankar. Att man inte ska sluta göra saker som man gillar, man ska inte dra sig undan, utan träffa goda vänner och så.

Om nedstämdheten sitter i en längre tid. Om nedstämdheten verkar ha gått över i en depression. Då ska man söka hjälp. En bra början är att kontakta närmaste vårdcentral.

Tror ni att jag följer mina egna råd? Den som svara rätt får ett pris.

7 kommentarer:

 1. Undrar var jag befinner mig på den skalan? Att ljuset skulle ha kommit hit det stupar hela teorin på för så grått som vi har det....usch. Men det ändrar sig nog snart!!! Kram Agneta

  SvaraRadera
 2. Att röra på sig och ge sig ut och träffa sina vänner har en väldigt mildrande effekt på nedstämdheten. Så jag tränar som en tok, det är ju bra, jag umgås i lagom mängd med vänner, tackar inte nej om jag blir tillfrågad att vara med på något kul, men orkar inte riktigt bjuda till själv.
  Och visst är det svårt att inte bli påverkad av vårens alla "lyckliga, glada och kära" som finns överallt. På våren SKA man vara glad.
  Om du låter bli att följa dina egna råd? Har påven en fånig hatt? Skiter björnarna i skogen?
  Du följer dem säkert lika bra som jag följer mina råd.

  SvaraRadera
 3. Nä, goda råd att lätt att ge, men att åtfölja dem själv är en annan sak!

  SvaraRadera
 4. Håller helt med Ezter här!

  SvaraRadera
 5. Mycket kloka ord från dig som jag fullständigt stämmer in i. Sen kommer det där förbaskade MEN och så är det kört. Klokhet är en djup kunskap som ligger på en helt annan nivå än de man säger. Undrar när jag ska bli klok?
  Ha det fint och tack för att du påminde oss alla om de där orden

  SvaraRadera
 6. Men, är alla så jävla glada och kära på våren då?
  Jag älskar ljuset och havet som dyker upp på våren, men mår jag skit så gör jag. När kommer du?? KRAM

  SvaraRadera
 7. Tack för vinsten. :-) Vi tar ett, flera, glas champagne när vi ses nästa gång och motar eventuell demon.
  Fru Venus, ja, i alla fall är det så som tillvaron framställs.

  SvaraRadera

Blir glad av en kommentar! Ibland svarar jag på den, i bland inte. Men glad det blir jag.