tisdag 25 december 2012

Bara en halvt ensam jul och brutna löften

I Polen (där min man kommer ifrån) finns en fin jultradition. Vid matbordet dukas det med en extra tallrik för en oväntad gäst. En tradition som jag anammat. Men en oväntad gäst har aldrig dykt upp.

Förrän i går. Eller ja, gästen var väl väntad men inbjuden i sista stund. Jag fick reda på att en kvinna jag känner och tycker om skulle vara helt ensam på jul.

Om man bor i en storstad tror jag att det kan vara enklare. Då finns det möjligheter att fira en "alternativ jul" som det brukar heta. Mat ihop med massa andra människor som av olika skäl är ensamma eller inte ens har ett hem att fira jul i.

Men bor man på landet finns inga sådana alternativ. Här är det familjetraditionen som gäller.

Så min ensamma vän fyllde den oväntade gästens plats och det var så trevligt så. Några timmars samvaro gjorde hennes jul lite mindre ensam och vi fick njuta av lite extra sällskap en stund.

På kvällen blev det julklappsutdelning. Eftersom jag varit sjukskriven har kassan varit en aning skral. Så barnen hade blivit förberedda på att de dyra presenterna skulle utebli.

Men mitt modershjärta är av en blödig sort. Ju äldre barnen blir desto kortare och dyrare är deras önskelistor. Och något de önskar sig måste de ju få. Så detta bidde den dyraste julen någonsin. Och det känns ändå bra. För de var så väldigt glada, Älvan så glad så att hon ett tag blev alldeles stum.

Och vi vuxna ger inte varandra klappar av den juliga sorten. Men jag kunde inte låta bli när jag hittade den perfekta presenten till maken. Han tyckte sedan att det var den bästa jul han haft.

Det är något särskilt med jul ändå..

6 kommentarer:

 1. Så glad för Älvans och dansösens skull :-)
  Det där med extra tallrik är en fin gest och tanke. Vi bjöd hem en ensam kvinna för några år sedan. Hon åt och drack glatt och gick sedan hem en ett antal små julklappar från oss. Senare fick vi höra att det var en av de värsta jular hon haft och blev tvingad(?) till det. Händer inte igen om vi säger så. Njut av resten av julhelgen, kram <3

  SvaraRadera
 2. Vad härligt både för din ensamma vän och er... Och du har rätt, det är något speciellt med julen... god fortsättning... Kram

  SvaraRadera
 3. Det var en fin tradition att ta fram en extra tallrik, det låter lite som det gamla bondesamhället när folk tog sig en sväng på kvällen och så åt man ihop, tryggt och fint!
  God fortsättning!
  Agneta kram

  SvaraRadera
 4. Underbar tradition och roligt att den tomma platsen fylldes ut i år.

  SvaraRadera
 5. All heder åt dig att den extra tallriken kom till användning!
  God fortsättning!

  SvaraRadera
 6. Vilken fin tradition!
  Vi fick faktiskt två oväntade gäster hem till oss idag. Min systers pojkväns systerbarn blev inbjudna i all hast när deras mamma blev sjuk. Jättesöta barn som fann sin plats bland mina barn direkt!
  God fortsättning!

  SvaraRadera

Blir glad av en kommentar! Ibland svarar jag på den, i bland inte. Men glad det blir jag.